Bútorok kárpitozása

Bútorok kárpitozása

Fekvőbútor kárpit

2019. február 26. - Bútormester

Heverők kárpitozása

karpitozott butor heveroA hagyományos heverők, bútorok állványszerkezetét részben a kárpitosszerkezetek, részben az anyagok formai és technológiai megoldások határozzák meg. A végek és a hátoldal készülhettek telekárpitozottan, telefényezetten, fényezett kerettel, kárpitozott tükörrel, függőleges, vízszintes vagy kombinált rácsozattal és mindez kombinációjával. A végek többnyire egyenes vonalakkal és síkokkal határolhatók voltak, de gyakran készítettek görbe vonalakat és felületeket is.

A bútorkészítés részletei

A hagyományos heverőállványokat keménylombos fűrészáruból, lécbetétes bútorlapból vagy lemezelt keretekből, rétegelt lemezből és a nem látható, kopásnak nem kitett helyeken fenyő fűrészáruból készítették. A heverőállványok az ágyneműtartó aljára vagy a végek alá rögzített alacsony lábakon álltak. Az ágyneműtartó köldökcsapokkal vagy fogazással összeépített kávaszerkezet volt, melyet a kárpitosok vizsgáltak meg. A fenékrészét fenyőfa keretre ragasztott, vagy csak bordával merevített rétegelt lemezből készítették.

A kárpit készítésének részletei

Kárpitkeretre épített kárpitozás esetén az ágyneműtartó felső oldalára a betét csúsztatását biztosító összekötő léceket szereltek. Szabad párnás kárpitozás esetén az ágyneműtartó felső síkját is lemezelt keresztszerkezet zárta le. Ez az ágyneműtartó tartófedél két részből állt, a hátsó oldalon kb. 250 mm széles rögzített részből és ahhoz csuklópántokkal rögzített felemelhető részből.

Az ágyneműtartó egyik változatban köldökcsapokkal, esetleg csavarkötéssel rögzítették az oldalkarokhoz és a hátsó oldalhoz, másik megoldásként fióknak képezték ki. Fiókos ágyneműtartó esetén a könnyű mozgatást görgők vagy keretek tették lehetővé.

A bútortípus mestere

A fiókos állványok két végét a fiók felett bordával merevített keret fogta össze. Hátoldal nélküli állványok esetében a könnyű mozgatást görgők vagy kerekek tették lehetővé.

A fiókos állványok két végét fiók felett bordával merevített keret fogta össze. Hátoldal nélküli állványok esetében a fiók alatt is elhelyeztek összekötőket.

A heverő kárpitkeretét 80-100 mmx35-45 mm szelvénymérettel, ollós csapokkal összeépítve, két darab vésett csappal beépített bordával merevítve készítették. A kárpitkeretet vízszintes elmozdulás ellen a sarkoknál elhelyezett sarokcsomagokkal rögzítették. Ritkábban a kárpitkeretet ládapánttal kapcsolták az ágyneműtartóhoz.

Fekvőbútor kárpit készítése Budapesten. Néhány további téma, melyről érdemes lehet részletesen olvasni: bútor készítés, kárpit felújítás, Budapest szolgáltatás, kárpitozás ára, szolgáltatás kiválasztása, kárpit mester ára.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://butor-mester.blog.hu/api/trackback/id/tr9314713459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása